Abstract | Pšenična trava (Triticum aestivum L.) je bogata različitim hranjivim tvarima, sadrži značajnu količinu željeza, fosfora, cinka, bakra i drugih minerala, visoku količinu vitamina E, klorofila, vitalnih enzima i aminokiselina. Biljke u mladoj fazi proizvode visoku razinu fitokemikalija kako bi se zaštitile od opasnosti i ti spojevi imaju različite biološke koristi za ljudsko zdravlje. Mladica, kao svježa, može se predložiti kao dobar izbor zdrave prehrane. Zbog svojih nutritivnih vrijednosti i sve većeg broja znanstvenih istraživanja postaje sve popularnija kao dodatak svakodnevnoj prehrani ljudi. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi i usporediti utjecaj broja otkosa na antioksidativnu aktivnost u ekstraktu lista pšenične trave. Laboratorijskim analizama utvrđena je ukupna aktioksidativna aktivnost (DPPH), sadržaj biljnih pigmenata, vitamina C, te fenola i flavonoida u soku lista. U pokusu su ispitana dva genotipa pšenične trave, Triticum aestivum L.i T. sphaerococcum. U usporedbi prvog i drugog otkosa utvrđen je značajan utjecaj genotipa na razini flavonoida i antioksidacijske aktivnosti te značajan utjecaj broja otkosa na fenole, vitamin C i antioksidacijsku aktivnost. T. sphaerococcum ima veću koncentraciju flavonoida, kao i značajno veću antioksidativnu aktivnost u usporedbi sa sortom pšenice Katarina. Kod broja otkosa, u prosjeku za obje sorte, vidljivo je da se prvi otkos isticao sa značajno većim sadržajem fenola, također i značajno većim sadržajem vitamina C, dok je antioksidativna vrijednost bila značajno veća u drugom otkosu. U prvom otkosu sorta Katarina ima veći sadržaj karotenoida na razini značajnosti od 95 %, a T. sphaerococcum veći omjer klorofila i karotenoida na razini značajnosti od 99 %. U usporedbi prvog i drugog otkosa pšenične trave sorte Katarina na razini značajnosti od 99% utvrđen je značajno veći sadržaj fenola u prvom otkosu i veća antioksidativna aktivnost u drugom otkosu. U usporedbi prvog i drugog otkosa T. sphaerococcum uočljiv je pad antioksidanasa. |
Abstract (english) | Wheat grass (Triticum aestivum L.) is rich in various nutrients, contains a significant amount of iron, phosphorus, zinc, copper and other minerals, high levels of vitamin E, chlorophylls, vital enzymes and amino acids. Plants at a young stage produce high levels of phytochemicals to protect themselves from hazards and these compounds have different biological benefits for human health. The shoot, as fresh, can be suggested as a good choice of a healthy diet. Due to its nutritional value and the increasing number of scientific studies, it is becoming more and more popular as a supplement to daily human consumption. The aim of this study was to determine and compare the impact by number of cuts on antioxidant activity in the extract of the wheat grass. Laboratory analyzes were determined by total actioxidant activity (DPPH), content of plant pigments, vitamin C, phenol and flavonoids in the leaf juice. Two wheat grass genotypes, Triticum aestivum L. and T. sphaerococcum, were tested in the experiment. In the comparison of the first and the secong cut, significant impact was determined of the genotypes on the level of flavonoids and antioxidant activity and significant impact of the number of cuts on phenols, vitamin C and antioxidant activity. T. sphaerococcum has a higher concentration of flavonoids, as well as a significantly higher antioxidant activity compared to Katarina variety. In the number of cuts, on average for the both genotypes, it was evident that the first cut had a significantly higher phenol content, also sigificantly higher vitamin C content, while the antioxidant value was significantly higher in the second cut. In the first cut of Katarina variety has a higher carotenoid content at a significance of 95%, and T. sphaerococcum is higher in chlorophylls and carotenoids ratio by a significance of 99%. Compared to the first and second cut of Katarina variety, at the significance of 99%, is showed sigificantly higher phenol content in the first cut and a higher antioxidant activity in the second cut. In comparison of the first and second cut of T. sphaerococcum, decreasement in antioxidants was observed. |