Abstract | Cilj rada bio je opisati značaj i uporabu samoniklih jestivih i otrovnih vrsta iz porodice štitarki (Apiaceae). U radu su istaknute neke od najznačajnijih biljnih vrsta iz ove porodice koje se koriste kao začin i hrana, ali i u narodnoj medicini, farmaceutskoj, kozmetičkoj, prehrambenoj i pekarskoj industriji. Štitarke su morfološki vrlo specifične i lako prepoznatljive, a u svim svojim dijelovima, naročito u plodovima, sadrže eterična ulja, pa imaju karakterističan miris. One su jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje zeljaste biljke. Porodica Apiaceae rasprostranjena je po cijelom svijetu, a predstavnici samoniklo rastu na oranicama i različitim ruralnim staništima, travnjacima, livadama, uz kanale i rubove šuma. Među štitarkama brojne su jestive vrste koje služe za pripremanje različitih jela, kao začini ili kao ljekovito bilje, poput kima (Carum carvi L.), komorača (Foeniculum vulgare Mill.), korijandra (Coriandrum sativum L.), pastrnjaka (Pastinaca sativa L.), anđelike (Angelica archangelica L.), anisa (Pimpinella anisum L.), sedmolista (Aegopodium podagraria L.) i čehulje (Myrrhis odorata (L.) Scop.). Porodici također pripadaju i neke smrtonosno otrovne vrste kao što su pjegava velika kukuta (Conium maculatum L.), otrovna trubeljika (Cicuta virosa L.) i divlji peršin (Aethusa cynapium L.). |
Abstract (english) | The aim of this study was to describe the significance and use of wild edible and poisonous species from the parsley family (Apiaceae). The paper highlights some of the most important plant species from this family that are used as a spice and food, but also in folk medicine, pharmaceutical, cosmetic, food and bakery industries. Species belonging to the parsley family are morphologically very specific and easily recognizable, and they contain, in all their parts, especially in the fruits, essential oils, so they have a characteristic smell. They are annual, biennial and perennial herbaceous plants. The Apiaceae family is distributed all over the world, and the representatives grow wild on arable land and various rural habitats, grasslands, meadows, along canals and forest edges. Among the species belonging to Apiaceae family, there are many edible species that are used for various meals, as spices or as medicinal herbs, such as caraway (Carum carvi L.), fennel (Foeniculum vulgare Mill.), coriander (Coriandrum sativum L.), parsnips (Pastinaca sativa L.), garden angelica (Angelica archangelica L.), anise (Pimpinella anisum L.), ground elder ((Aegopodium podagraria L.) and cicely (Myrrhis odorata (L.) Scop.). The family also includes some deadly poisonous species such as the spotted hemlock (Conium maculatum L.), cowbane (Cicuta virosa L.), and fool’s parsley (Aethusa cynapium L.) |