Abstract | Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, arheološki pronalasci u Europi datiraju iz brončanog doba. Nakon ponovnog otkrića pira sedamdesetih godina prošlog stoljeća i povećanjem svijesti o očuvanju okoliša i potrebi uzgoja biljaka na ekološki način, ova kultura se uglavnom i uzgaja na takav način. Među žitaricama izdvaja se manjim sadržajem glutena, otpornošću na lošije agro-ekološke uvjete te na bolesti, štetnike i korove. U Republici Hrvatskoj unatoč odličnim uvjetima za ekološki uzgoj pira, površine pod uzgojem su neznatne. Na površinama OPG-a Ranovik, 2013. godine pir je zasijan na 23,83 ha u ekološkoj proizvodnji, dok je 2015. godine zasijan na 2 table ukupne površine 48,20 ha. Ukupan prinos pira bio je 40.620 kg, odnosno 1.705 kg/ha u 2013. godini te 139.280 kg, odnosno 2.890 kg/ha u 2015. godini. Cjelokupan urod zrna dobio je ekološki certifikat te je prodan inozemnim kupcima. Svi ekonomski pokazatelji (ekonomičnost, rentabilnost, proizvodnost) dokazuju kako je proizvodnja ekološkog pira ekonomski opravdana proizvodnja i kako se pomoću nje može ostvariti konkurentska prednost u odnosu na ostale proizvođače strnih žitarica |
Abstract (english) | Spelt is one of the oldest known types of grain, archaeological finds in Europe date from the Bronze Age. After the discovery of the spelt in the 1970s and by raising awareness of the environment and the need to grow plants in an ecological way, this culture is generally grown in such a way. Among the cereals, he is standing out with the lower content of gluten, and his resistance to weaker agro-ecological conditions and diseases, pests and weeds. In the Republic of Croatia, despite excellent conditions for ecological production, the area under cultivation is insignificant. In 2013, family farm ,,Ranovik'' planted 23.83 ha in organic production, while in 2015 they planted spelt on 2 tables with a total area of 48.20 hectares. The total yield of pyre was 40,620 kg, which is 1,704.6 kg/ha in 2013, and 139,280 kg, which is 2,889.6 kg/ha in 2015. The whole grain yield has received eco certification and is sold to foreign buyers. All economic indicators (effectiveness, profitability, productivity) prove that organic production of spelt is economically justified and can be used to compete with other cereal producers. |