Abstract | Mladi klijanci pšenice, koje nazivamo još i pšeničnom travom, bogati su izvor vitamina, minerala različitih fenolnih spojeva, klorofila i ostali biološki aktivnih komponenti sa velikim antioksidativnim potencijalom. Zbog svoje izrazite nutritivne vrijednosti danas je sve veći broj znanstvenih istraživanja čiji je cilj popularizacija i implementacija ovog dodatka u svakodnevnu prehranu ljudi. Cilj ovog rada je bio utvrditi da li postoje značajne razlike u sadržaju kloroplastnih pigmenata, fenola, flavonoida i ukupnoj antioksidacijskoj aktivnosti u soku pšenične trave kod 20 sorti. U pokusima je ispitivano 5 sorti hrvatskog, talijanskog, mađarskog i srpskog porijekla. Najvišu vrijednost sadržaja klorofila imala je hrvatska sorta Ilirija, a najnižu vrijednost imale su sorte srpskog porijekla Renesansa i Bambi. Najviša koncentracija fenola je utvrđena kod hrvatske sorte Renata. Najnižu koncentraciju fenola imala je sorta srpskog porijekla Nizija koja je imala najvišu vrijednost antioksidativne aktivnosti. Na sorti MV Mambo mađarskog porijekla utvrđena je najniža vrijednost antioksidativne aktivnosti. Prosječno najniži sadržaj flavonoida utvrđen je kod srpskih i talijanskih sorti. Dokazano je da kod nekih ispitivanih svojstava postoje sličnosti između sorti bez obzira na njihovo oplemenjivačko porijeklo. S druge strane, za neka ispitivana svojstva dokazana je sličnost između sorata ovisno o zemlji porijekla. Stoga je daljnja istraživanja nutritivne kvalitete soka pšenične trave potrebno usmjeriti na pretke sorti koje se ističu u određenim svojstvima kao i na njihove divlje srodnike. |
Abstract (english) | Young seedlings of wheat, also called wheat grass, are rich source of vitamins, minerals, various phenolic compounds, chlorophylls, and other biologically active components with high antioxidant potential. Because of its nutritional value today, there is an increasing number of scientific research with goal of popularizing and implementing these supplement in the daily diet of people. The aim of this research was to find if there are significant differences in contents of chloroplast pigments, phenols, flavonoids and total antioxidant activity in wheat grass of 20 varieties. Five Croatian, Italian, Hungarian and Serbian varieties were examined in the experiments. The highest value of chlorophyll content was established in variety Ilirija, while the lowest value in Serbian varieties, Renesansa and Bambi. The highest concentration of phenol was found in the Croatian variety Renata. The lowest concentration of phenols was found in Serbian variety Nizi, which had the highest value of antioxidant activity. The lowest value of antioxidant activity was found on Hungarian variety MV Mambo. In the average, the lowest content of flavonoids was found in Serbian and Italian varieties. It has been shown that in some of the examined properties, there are similarities between varieties regardless of their breeding origin. Oppositely, for some of the examined parameters, similarity between varieties depends on the country of their origin, has been proven. Therefore, further research on the nutritional quality of wheat grass must be focused to the progenitors of the varieties that stand out in certain properties as well as their wild relatives. |