Abstract (croatian) | Jaje je nutritivno visokovrijedna namirnica koja se može obogatiti različitim funkcionalnim sastojcima. Cilj rada bio je proizvesti jaja obogaćena omega-3 masnim
kiselinama, usporediti proizvodne pokazatelje te utvrditi utjecaj vremena čuvanja jaja
na pokazatelje unutarnje kvalitete jaja i oksidaciju masti u konvencionalnim i obogaćenim jajima. U istraživanju je upotrijebljeno 480 kokoši nesilica hibrida TETRA SL.
Nesilice su podijeljene u tri pokusne skupine, kontrolna i dvije pokusne (K, P1 i P2).
Svaka skupina imala je 160 nesilica podijeljenih u 16 ponavljanja, s 10 nesilica u svakom. Kontrolna skupina nesilica dobivala je hranu s 5 % sojina ulja. Skupina nesilica
P1 konzumirala je hranu u kojoj je kombinirano riblje (1,5 %) i laneno ulje (3,5 %),
a skupina nesilica P2 dobivala je hranu s 2 % ribljega i 3 % lanena ulja. Nesilice su
dizajniranim smjesama hranjene četiri tjedna, a hranu i vodu dobivale su ad libitum.
Krmne smjese bile su izbalansirane na 17,0 % sirovih proteina i 12,1 MJ/kg metaboličke energije. Dodatak kombinacije ulja u krmne smjese za nesilice značajno
(P<0,001) je smanjio omjer ∑n-6/∑n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u pokusnim smjesama u odnosu na kontrolnu. Sukladno omjeru PUFA-e u krmnim smjesama kretao se i omjer u jajima (K=10,36; P1=1,88 i P2=1,98; P<0,001). Korišteni
hranidbeni tretmani nisu imali utjecaja na završne mase nesilica (P>0,05). Proizvodni
pokazatelji (broj jaja po nesilici, masa jaja, intenzitet nesivosti i konzumacija hrane)
bili su ujednačeni u svim ispitivanim skupinama. Značajan utjecaj (P<0,001) na sve
pokazatelje kvalitete jaja (visina bjelanjka, boja žumanjka, Houghove jedinice/HJ, pH
bjelanjka i žumanjka) imalo je vrijeme čuvanja jaja. Hranidbeni tretman značajno je
utjecao na pH bjelanjka (P<0,001), dok je interakcija hranidbenoga tretmana i vremena čuvanja utjecala na vrijednosti boje žumanjka i pH vrijednosti bjelanjka i žumanjka (P<0,05). U vrijednostima oksidacije lipida TBARS (Thiobarbituric Acid Reactive
Substances) u žumanjcima jaja nisu ustanovljenje značajne razlike između skupina
svježih niti hlađenih jaja (P>0,05). Rezultati prikazanih analiza ukazuju da konzumacija krmnih smjesa korištenih u ovome pokusu uspješno povećava sadržaj omega-3
PUFA u jajima, a ne narušava proizvodne pokazatelje i kvalitetu jaja. Rezultati također
ukazuju da je važno voditi računa o vremenu i načinu čuvanja jaja, jer vrijeme čuvanja
ima značajan utjecaj na promjene u vrijednostima pokazatelja kvalitete jaja. |