Skoči na glavni sadržaj
Završni, diplomski i specijalistički rad

Značaj pravilnog obrezivanja kopita i potkivanja konja

Jurić, Bernardica

2020.

Završni rad (sveučilišni)

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Zavod za stočarstvo

https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:151:793261

Kopito predstavlja modificiranu kožnu tvorevinu. Građom je prilagođeno različitim opterećenjima. Zdravlje kopita značajno može utjecati na cjelokupno zdravstveno stanje konja. Potkivanje i obrezivanje trebaju biti redoviti, u pravilnim razmacima, sa idealnim, konju prilagođenim potkovama. Svaka nekvalitetna ili nedovoljna njega kopita može dovesti do razvoja raznih negativnih situacija poput infekcija, nepravilnog stava konja, loše oblikovanih kopita, bolesti kopita itd. Obrezivanje je stručan postupak obrade kopita kako bi se konju omogućilo nesmetano i lagodno kretanje. Postoji klasično obrezivanje kopita i barefoot. Barefoot je sve popularniji način obrezivanja konja koji se ne moraju potkivati jer imaju zdrava, čvrsta i oblikovana kopita. Potkivaju se sportski i radni konji koji su jako često u radu te se potkivanjem smanjuje trošenje kopita. Također se potkivaju konji koji imaju slaba, neoblikovana kopita koja su podložna pucanju i lomljenju. U posljednjih nekoliko godina, proizvodnja potkova je toliko uznapredovala da za sve nepravilne oblike kopita postoje višestruka rješenja za oporavak. Rendgen se sve više koristi prilikom potkivanja da bi se provjerilo stanje kopitnog mehanizma i da se na temelju snimljenog odabere idealna potkova za konja. Bolesti kopita se otkrivaju u ranijim fazama razvoja te se na temelju otkrića i dogovora veterinara i potkivača određuje terapija i liječenje.

konj kopito potkova obrezivanje potkivanje

konacna_verzija_zavrsnog_rada.pdf, 752.36 KB Otvori Preuzmi

Otvoreni pristup

Autori Jurić, Bernardica (Autor)

Mentori Baban, Mirjana (Mentor)

Povjerenstvo za obranu Gregić, Maja (Predsjednik povjerenstva) ; Bobić, Tina (Član povjerenstva)

Alternativni naslovi
(engleski) The importance of proper horse hoof trimming and shoenig

Alternativni sažeci

(engleski) The hoof is a modified leather formation. The material is adapted to different loads. Hoof health can affect a horse's overall health. Horseshoeing and trimming should be regular, at regular intervals, with ideal, adjusted to custom horseshoes. Any poor or insufficient care of the hoof can lead to the development of various negative situations such as infection, wrong condition of the horse, poorly shaped hooves, hoof disease etc. Hoof trimming is a professional procedure of hoof processing to allow the horse to move freely and comfortably. There is a classic hoof trimming and barefoot trimming. Barefoot is an increasingly popular way of trimming horses that do not have to be shod because they have healthy, firm and shaped hooves. Sport and work horses are shod, who are very often in working, and horseshoeing has reduced hoof wear. Horses that have weak, unshaped hooves that can withstand constant cracking and breaking are also shod. In recent years, horseshoe production has advanced so much that are multiple recovery solutions for all irregular hoof shapes. X-rays increasingly used in horseshoes to check the condition of the hoof mechanism and to record the selected ideal horseshoes for the horse. Hoof diseases detected in the early stages of development and revealed and the arrangements of veterinarians and horseshoes determine therapy and treatment.

Alternativne ključne riječi
horses hoof horseshoe hoof trimming horseshoeing

Ustanova koja je dodijelila ak./str. stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Zavod za stočarstvo

Studijski program

Poljoprivreda; smjerovi: Agroekonomika, Bilinogojstvo, Mehanizacija, Zootehnika, Hortikultura; sveučilišni; preddiplomski

Umjetnička i znanstvena područja, polja i grane

Biotehničke znanosti / Poljoprivreda / stočarstvo

Datumi

Datum obrane: 14.09.2020.

Jezici

hrvatski

Javne napomene

(hrvatski) zavarašni rad

Datum izrade zapisa

25.09.2020.

Broj posjeta 0
Broj preuzimanja 0