Sažetak | Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kvalitetu kukuruzne silaže kao dominantne komponente u hrani mliječnih
krava u tri županije Istočne Hrvatske; Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske. Praktični
dio istraživanja obuhvatio 25 uzoraka silaže kukuruza, što znači da je ukupno prikupljeno 75 uzoraka i potom
analizirana kukuruzna silaža. Praćeni nutritivni, fermentativni i fizički pokazatelji izraženi kao prosječne
vrijednosti bili su dobri. Pokazatelji kemijskog sastava: suhatvar (ST)=349,8 g/kg-1, sirove bjelančevine=71,4
g/kg-1 ST, sirovi pepeo=39,6 g/kg-1 ST, sirova vlakna=186,6 g/kg-1 ST, kisela deterdžent vlakna=212,6 g/kg-1 ST,
neutralna deterdžent vlakna=393,6 g/kg-1 ST, kiseli deterdžent lignina=17,0 g/ kg-1 ST, škrob=325,1 g/kg-1 ST,
energetska vrijednost izražena u neto energiji za laktaciju (NEL, MJ/kg ST)=6,8, prosječna probavljivost
organske tvari=75,9% i probavljivost neutralnih deterdžent vlakana=53,7%. Pokazatelji fermentacije silaže
uključili su mjerenje prosječne pH vrijednosti koja je iznosila 3,86, koncentraciju mliječne kiseline=56,4 g/kg-1
ST i octenu kiselinu 20,7 g/kg-1 ST. Fizički pokazatelj, određivanje distribucije veličine čestica silaže (sustav tri
sita) zabilježio je; sito 1=7,13%; sito 2=56,34%; sito 3=24,83% i kutija na dnu=11,70%. S obzirom na utvrđene
statističke značajnosti testiranih razlika prosječnih vrijednosti kod devet pokazatelja hranjive i energetske
vrijednosti silaže kukuruza između županija, moguće je potvrditi da je kvaliteta silaže bila bolja u Osječkobaranjskoj
i Brodsko-posavskoj županiji u odnosu na Vukovarsko-srijemsku. Na temelju značajnijih odstupanja u
minimumu i maksimumu te utvrđivanjem većeg broja nesukladnih uzoraka kod nekih pokazatelja od prosječnih
vrijednosti, navodi na zaključak o neujednačenoj kvaliteti silaže kod pojedinih proizvođača. |
Sažetak (engleski) | The aim of this research was to determine the quality of corn silage as the dominant component in the feed of
dairy cows in three counties of Eastern Croatia; Brod-Posavina, Osijek-Baranja and Vukovar-Srijem. The
practical part of the research included 25 samples of corn silage from three counties, which means that a total of
75 samples were collected and then analyzed. The monitored nutritional, fermentative and physical indicators
expressed as average values were good. Indicators of chemical composition: dry matter (DM)=349.8 g/kg-1,
crude protein=71.4 g/kg-1 DM, crude ash=39.6 g/kg-1 DM, crude fiber=186.6 g/kg-1 DM, acid detergent
fiber=212.6 g/kg-1 ST, neutral detergent fiber=393.6 g/kg-1 DM, acid detergent lignin=17.0 g/kg-1 DM,
starch=325.1 g/kg-1 DM, energy value expressed in net energy for lactation (NEL, MJ/kg-1 ST) =6.8, average
digestibility of organic matter=75.9% and digestibility of neutral detergent fibers=53.7%. Indicators of silage
fermentation included measurement of average pH value which was 3.86, lactic acid concentration=56.4 g/kg-1
DM and acetic acid 20.7 g/kg-1 DM. Physical indicator, determination of silage particle size distribution (three
sieve system) recorded; sieve 1=7.13%; sieve 2=56.34%; sieve 3=24.83% and box at the bottom=11.70%.
Considering the established statistical significance of the tested differences in average values for nine indicators
of the nutritional and energy value of corn silage between counties, it is possible to confirm that the quality of
silage was better in Osijek-Baranja and Brod-Posavina counties compared to Vukovar-Srijem. On the basis of
significant deviations in the minimum and maximum and by establishing a larger number of non-conforming
samples for some indicators than the average values, it leads to the conclusion about the uneven quality of silage
among individual producers. |